Kiedy w kuchni wszystko jest pod ręką

Kiedy w kuchni wszystko jest pod ręką

Mimo postępu technologicznego ostatnich dziesięcioleci, praca w kuchni pozostaje pracą ręczną. Wyniki badań wykazały, że gdy kuchnia nie jest odpowiednio zaprojektowana, można biegać po niej kilka kilometrów, wracając do tego samego miejsca pracy, schylać się i kucać, a gotowanie i zmywanie naczyń może trwać godzinami! Jeśli próbujesz schudnąć, może to pomóc. Ale przyznaj, że kuchnia nie jest najlepszą siłownią.

Eksperymenty wykazały, że dzięki rozsądnemu projektowi kuchni można zaoszczędzić do 60% przebytego dystansu i 30% czasu. W tym artykule opowiemy o nowoczesnych sposobach rozsądnego rozmieszczenia sprzętów kuchennych, które również znacznie oszczędzą nasz wysiłek i czas.

Dotyczy to nie tylko małych kuchni. Problemem może być również duża kuchnia. W szerokich kuchniach odległość między przedmiotami może być tak duża, że ​​właściciele muszą dużo chodzić między kuchenką, zlewem, lodówką i stołem. Często kupując wieloczęściowy zestaw mebli kuchennych, nadal konieczne jest poruszanie się po kuchni, starając się niczego nie dotykać ani nie upuszczać. Pieniądze są marnowane na niepotrzebne metry szafek, ale i tak nie ma komfortu.

W rzeczywistości podstawą komfortu jest rozsądne wykorzystanie każdego centymetra kwadratowego. Kierując się zaleceniami specjalistów od ergonomii, czołowi światowi producenci wprowadzają ciekawe rozwiązania, pomagające w pełni wykorzystać przestrzeń kuchenną.

Przede wszystkim profesjonaliści doradzają nam przestrzeganie kolejności miejsc pracy zgodnie z procesem gotowania:

  1. lodówka, umieszczona w obszarze przechowywania produktów;
  2. miejsce pracy do pierwszego czyszczenia produktów;
  3. mycie produktu, umieszczenie tam kosza;
  4. końcowe przygotowanie produktu, krojenie, siekanie itp.;
  5. gotowanie;
  6. przygotowywanie porcji dania.

Badania wykazały, że tylko 20% osób przechowuje w kuchni wszystkie niezbędne rzeczy. Nawet te rzeczy, które powinny być zawsze pod ręką, takie jak talerze, kubki, patelnie, widelce, łyżki, urządzenia elektryczne są trzymane w różnych miejscach. Drobne niezbędne rzeczy kuchenne, takie jak klej,  nożyczki i zapalniczki są trzymane w całym mieszkaniu i zawsze ich brakuje, gdy są najbardziej potrzebne.

Rozsądne wyposażenie wewnętrzne nowoczesnego zestawu mebli kuchennych najlepszych producentów pozwala zachować wszystko w porządku, oszczędzając czas i wysiłek właścicieli. Dzięki temu możliwe jest wykorzystanie 99,9% przestrzeni wewnętrznej zestawu meblowego.

Aby zaoszczędzić miejsce, nowoczesne zestawy meblowe wyposażone są w różnego rodzaju półki, wysuwane pudełka, palety siatkowe i tace.

Konstrukcja szafek ściennych ułatwia dostęp do rzeczy. Drzwi łatwo przesuwają się w jedną stronę, składają pionowo i nie przeszkadzają, po otwarciu specjalne systemy umożliwiają zamocowanie drzwi na wymaganej wysokości. Na zakończenie dodam, że szafki takie są w stanie pomieścić do ok. 90 kg wagi rożnych przedmiotów i produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *